Garden Cube

UWC Dilijan’s architectural design aspires to emphasize the harmony of the school and the picturesque surroundings. Some architectural environmentally friendly techniques used on campus include the harvesting of natural springs, “living” walls made from native plants and vast lawns, inspiring outdoor learning. The German landscape architect Udo Hubert Dagenbach, along with TimFlynnArchitects, was responsible for creating this unique outdoor facility. One of his unique works of art is the Garden Cube. Set on the bank of the Agstev river, the Garden Cube stimulates contemplation, meditation and concentration. The Garden Cube Sculpture has been granted the Silver A’ Design Award in Street Furniture Design Category by the International Design Academy, the grand jury panel of the A’ Design Award & Competition.

About 35 years ago Udo spent half a year in Japan, where he was inspired by the concept of Japanese garden. Since that he had developed the idea to create a European version of a Japanese garden, a very rationalistic and abstract reduction of the idea of a garden.

"After my visit to Japan I spent years in making stone sculptures and then worked together with the Japanese stone sculptor Makoto Fujiwara on land art projects. That also may have influenced my attitude towards art and developed a certain approach to garden design. I always try to follow the idea of minimalism, but on the other hand I love the baroque attitude as well, which contains elements of empathy in it", says Udo.

The Cube's design has a simple shape and combines two materials - plant and stone. The joint between both is defined by an almost diagonal line going through the cube.

The stone of the Garden Cube is Jurassic marble, limestone from Suebian Alb area of south Germany, which was an ocean some hundred thousand years ago. The other half is boxwood pruned to complete the cube.